
Vad är godare än en rykande varm soppa en regnruskig höstdag? Min favoritsoppa är butternutsoppa men det har varit lite svårt att få tag på det i min lokala butik så istället njuter jag av andra soppor som drar åt det orangea hållet. Morotssoppan har blivit en favorit men även sötpotatissoppan.
Sötpotatis innehåller mycket A-vitamin och karotin som stärker immunförsvaret. Utmärkt mat såhär i förkylningstider. För att göra soppan än mer nyttig har jag i en rad ingredienser såsom lime, vitlök, cayenne och ingefära, som ger ljuvlig och frisk smak och hjälper mig (tror jag) att inte bli förkyld.
Ingredienser
En sötpotatis
2-3 morötter
ca 10 g färsk ingefära, riv eller hacka
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 apelsin, pressa
1 lime, pressa
aningens cayennepeppar, kan bytas mot spansk peppar
gurkmeja
1-2 hönsbuljong
vatten 6-10 dl
salt och peppar
Skala och skiva sötpotatisen och morötterna, hacka löken.Fräs tillsammans med vitlök och ingefära, krydda med cayenne och gurkmeja. Häll över vattnet, hur mycket efter hur tjock du vill ha din soppa. Om duhar 6 dl vatten tar du en buljongtärning och har du 10 dl vatten tar du två.
Jag använder tryckkokare och låter detta sedan koka på högsta tryck i fem minuter. I vanlig kastrull låter du soppan puttra tills sötpotatisen känns mjuk, 10-15 minuter. Ta soppan av värmen och mixa den slät. Pressa apelsin och lime och blanda i, salta och peppra efter smak. Om du vill ha en gräddigare soppa tillsätt lite matlagningsgrädde, men soppan är god ändå. Låt koka upp. Servera i färgglad tallrik och garnera med persilja, njut den med hemlagat bröd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar