onsdag 16 december 2009

Tryffeldoftande Tomatrisotto

Här är en av våra favoriträtter till vardags. Nyttigt, snabbt och vegetariskt.Andreas funkar ju på samma sätt som Arjan – det ska vara kött! Men just denna rätten är en av hans favoriträtter, väldigt förvånande med tanke på att den är vegetarisk.Måtten är som vanligt med mig, ganska ungefärliga. Så man får ta det jag skriver med en nypa salt (fyndigt va?!)Konsistensen skall vara lite grötig, ingen flytande sås, men absolut inte torrt.

2 burkar krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl vitt vin1 kruka basilika
Ris för ca 6 portioner (jag brukar ta råris för att få det nyttigt till vardags, men det absolut godaste är risottoris, eller vanligt vitt ris)
Vatten motsvarande ca 6 portioner
1 grönsaksbuljongtärning
1 ask körsbärstomater
1 stor klick tomatpuré
Tryffelolja
1 nypa socker
Kalamataoliver
Riven parmesan

Fräs lök & vitlök i olivolja.Tillsätt de krossade tomaterna, ris, vatten, buljong, vin.
Låt koka ca 15 min. Behövs det mer vätska, ta en burk krossade tomater till. Jag är osäker på mängden vin, jag brukar hälla på i omgångar tills jag fått önskad smak.
När riset börjar kännas färdigt, salta och peppra, en nypa sovcker, tillsätt basilika, hela körsbärstomater, kalamataoliver och en rejäl mängd tryffelolja, det skall dofta och smaka ordentligt av tryffeln.
Låt alltihop sjuda ihop sig, tillsätt eventuellt mer tryffelolja.
Servera med rikligt med riven parmesan
Smaklig måltid!

1 kommentar:

  1. Igårkväll provade jag tomatrisotton. Mmmm vad gott det var! Jag är ju redan en risottoälskare men tryffelsmaken gav verkligen rätten ett lyft. Jag hade inga oliver hemma och hade i lite selleri istället, det låter kanske som ett konstigt byte men det funkade bra!

    SvaraRadera

 

View My Stats