
Här kommer ett till tyskt recept!
Andreas absoluta favoriträtt, och även en av mina favoriter. Den lagas ganska ofta här hemma.
Andreas absoluta favoriträtt, och även en av mina favoriter. Den lagas ganska ofta här hemma.
Tar lite tid, är några moment, men det är väl värt det för det är jättegott!
Ca 6 personer
Frikadeller
500 gr Färs (originalreceptet är kalvfärs, men jag brukar köra med nötfärs)
1 gul lök
2 skivor vitt toastbröd
1½ dl grädde
1 ask sardeller á 55 gr
2 ägg
1 tsk timjan
En skvätt kalvfond (kan ev. uteslutas)
Koklag
1 liter vatten
1½ köttbuljongtärning
1½ dl vitt vin
2 lagerblad
1 gul lök
Sås
2 msk vetemjöl
50 gr smör
Ca 8 dl silad buljong
2 äggulor
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
Rivet skal och saft av 1 citron
Kapris
Börja med frikadellerna:
Skala och finhacka löken. Stek den blank i lite fett. Skär bort kanterna på brödet, och lägg det i blöt i grädden i några minuter. Mosa sardellerna och rör ihop med köttfärsen. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttbullarna, och häll i brödet och överbliven grädde.
Koka upp ingredienserna till koklagen.
Forma stora frikadeller och koka några i taget i buljongen. Håll dem varma, och sila buljongen när kokningen är klar.
Fräs matfett, och rör ner mjölet i en stor stekpanna. Späd ut med buljong och vin, och låt sjuda ca 10 minuter. Rör ut äggulorna med creme fraîche. Blanda ut i såsen, smaka av med salt, peppar och rikligt med citron. Avsluta med kapris, ca 2-3 rejäla matskedar. Låt såsen koka några minuter, och lägg sedan ner frikadellerna innan servering.
Pressad eller kokt potatis passar gott, och gärna ett gott tyskt öl till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar