måndag 26 april 2010

Smarrig Tandoori kyckling



Idag fick jag äntligen tummen ur och gjorde tandoori som jag haft på min matlista så länge- blev galet gott! Bättre än på restaurang var vi överens om (om man nu får säga så om sin egen matlagning)
Det kommer jag definitivt göra igen!


Det är några moment att göra tandoorin, men jag tyckte inte det var så farligt ändå, och det var väl värt det, det blev fantastisk smak!



Tandoori pasta (För ca 3 kycklingfiléer)
4 vitlöksklyftor
Ca 1-2 msk riven färsk Ingefära
Färsk koriander, ca ½ kruka
½ gul lök
Ca 5 tsk spiskummin
½ tsk salt
2 tsk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
5 tsk citronsaft
4 dl matlagningsyoghurt
Röd karamellfärg för färgens skull
(måtten är ganska ungefärliga, jag kryddade och smakade av lite pö om pö)

Börja med att hälla lite citronsaft över de kycklingfiléerna och låt de dra i saften.
Hacka vitlök, lök, ingefära och riv ingefäran. Tillsätt citronsaften och mixa med en stavmixer.
Tillsätt sedan kryddor och yoghurt. Häll i karamellfärg tills färgen känns bra. Färgen på min tandoori blev tyvärr inte sådär djupt röd som den ska vara, utan mer rosa. Det såg faktiskt ut som rödbetssallad. Men det såg helt ok efter att den gräddats i ugnen.
Dela kycklingfiléerna i stora bitar, ca 3-4 bitar per filé. Lägg dem i en ugnsfast form, och häll över tandoorin. Låt dra länge, allra helst över natt, men åtminstone 4 timmar.

Baka i ugn i 50 minuter på 175 grader.

Jag provade även att baka eget naan bröd idag. Det blev väl helt ok, men ingen smakupplevelse. Smakade inte som naanbröd, utan mer som ett gott ljust bröd. Har även testat det en gång innan, och det blev inte bra då heller. Nästa gång stannar jag nog till vid en indisk restaurang på vägen hem och köper några bröd där.

Servera med ris!

1 kommentar:

  1. Åh så spännande, det måste jag prova någon gång! Blev nyfiken på detta med den röda färgen är det tillsatt färg som gör den röd även i det indiska köket?

    Helt rätt att säga att den blev godare än på restaurang!!

    SvaraRadera

 

View My Stats