fredag 12 februari 2010

Saftig och god kyckling i lergryta

Att laga mat i lergryta går inte särskilt fort men å andra sidan så sköter den sig helt själv i ugnen. Det är två saker som är viktiga att tänka på när man lagar mat i lergryta och det är att man alltid måste blötlägga lergrytan minst en halvtimme innan den ska användas och det andra är att man alltid ska sätta in den i en kall ugn.

Ingredienser:
potatis
morötter
kycklingfiléer
lök
vitlök
soya
olivolja
salt
peppar

Blanda ihop en god marinad av t ex soya, olivolja, någon fond, salt och peppar. Låt kycklingen ligga i marinaden en timme. Skala potatisen och morötterna och lägg dem på botten av lergrytan, i halvor eller klyftor, hacka vitlök och lök och lägg ovanpå, salta och peppra. Lägg kycklingfiléerna ovanpå och lägg på locket. Sätt in lergrytan i den kalla ugnen och sätt temperaturen på 250 grader. Låt stå i en timme.

Tag ut den och servera! Om du vill kan du göra en god sås av skyn som blivit. Häll över den i en kastrull och tillsätt matlagningsgrädde och eventuellt mer kryddor.

Kyckligen blir jättegod i och saftig i lergrytan och medan det hela står i ugnen hinner man göra massor av annat. Ett mycket trevligt sätt att laga mat!

2 kommentarer:

  1. Åh, har du en lergryta, vad härligt!
    Vad är det som gör skillnad mot att exempelvis göra denna rätten i en vanlig ugnsform?
    Kanske värt att införskaffa en lergryta....

    SvaraRadera
  2. Tesen är att maten behåller sin näring och smak bättre i grytan, och att maten därmed blir nyttigare och godare.

    SvaraRadera

 

View My Stats