måndag 8 mars 2010

Tullgarnspaj


Jag gjorde denna pajen till vår bokcirkel i fredags.
Detta var Gustav V favoritpaj, inte alls dum!

Ingredienser till stor paj

1 pkt smördegsplattor eller egen smördeg
2 stora kycklingfiléer eller tofu
Ca 3 dl Kantareller eller övrig svamp
Matlagningsgrädde
Vitlök
Grönsaksfond
1 burk créme fraîche
Spaghetti motsvarande 2-3 portioner
3 dl riven ost

Tryck ut smördegen i en form. Spara lite för dekoration till toppen.
Koka spaghetti
Fräs svamp i smör. Tillsätt vitlök, salt, peppar, matlagningsgrädde och en skvätt grönsaksfond. Konsistensen skall vara lite krämigare än sås.
Fräs tärnad kyckling.

Lägg hälften av spaghettin i botten. Varva sedan med kyckling, svamp, ost, och ett varv till. Avsluta med att bre ut creme fraîche och strö den sista osten över.
Dekorera eventuellt med lite pajdeg ovanpå i rutmönster eller liknande (Pensla i så fall med ägg)

Grädda i 200 grader, 20-30 minuter.

1 kommentar:

  1. Detta var Gustaf V:s Tullgarnspaj:

    150 g smördeg
    400 g spaghetti
    200 g smält smör
    ½ liter tjock grädde
    150 g riven parmesanost
    150 g rivet, salt kött
    2 ägg, vispade med 2 dl tjock grädde
    250 g kalvbräss, stuvad i grädde och köttglace
    200 g kokt eller stekt kyckling, hackad eller i tärningar
    2 msk brässerad tomat
    1 äggula
    salt, peppar, muskot

    I botten på en eldfast form eller en metallform, ungefär 15 cm hög och 20 cm bred, läggs en tunn skiva smördeg. Spaghettin skall vara knappt färdigkokt i salt vatten och får i en kastrull koka färdigt tillsammans med 100 g av smöret, den tjocka grädden, salt, peppar och en nypa riven muskot. Litet spaghetti läggs sedan i botten på formen, och parmesanost strös över. Rivet salt kött och några skedar av äggmassan, kalvbräss och litet smält smör lägges ovanpå, därefter åter spaghetti och riven ost. Fyll på detta sätt formen varvvis. Sista varvet skall bestå av kyckling och tomat. En skiva smördeg läggs över och penslas med äggula. Pajen bakas i ugn 20 à 30 minuter.

    SvaraRadera

 

View My Stats